Pirot

Kugla sladoleda 5 dinara, samo u Pirotu

Verovali ili ne, u Pirotu kugla sladoleda u skoro svim poslastičarnicama košta 5 dinara. U prvi mah sam pomislio da se to neko šali, ali kao dokaz imam i sliku ispod. U mojoj ruci se nalazi sladoled od ukupno 30 dinara (5 kugli od po 5 dinara, plus kornet od 5 dinara). U Beogradu bi ovo koštalo najmanje 250 dinara. Na mene je Pirot ostavio utisak najjeftinijeg grada, što se tiče cena u kafićima i poslastičarnicama. Ni hrana nije ništa skuplja.

 

 

Sladoled od 30 dinara

Inače, grad ima veoma lepu tvrđavu i centar grada, sa zanimljivom fontanom (na vrhu je vilin konjic!?), a obavezno posetite i Službu za katastar nepokretnosti Pirot, jer se u prizemlju te zgrade nalazi i zatvor, pa kako prozori od katastra gledaju na dvorište zatvora, možete gledati i razne kriminalce direktno u oči.

Fontana u centru grada

Wikipedi: "Pirot je gradsko naselje u opštini Pirot u Pirotskom okrugu. Prema popisu iz 2002. bilo je 40678 stanovnika (prema popisu iz 1991. bilo je 40267 stanovnika).

Grad je podignut na mestu rimskog utvrđenja Turres (3. vek) i utvrđenog vizantijskog gradića Quimedava (4. vek). U 14. veku spominje se kao Pirot; u 16. i 17. veku bio je lepa i bogata turska varoš. Pirotski grad (14. vek) na Hisaru, dobro očuvan; u kući Hristića (19. vek) je Muzej Ponišavlja, sa kolekcijom narodnih ćilima, po kojima je ovaj kraj veoma poznat. Crkva Sv. Paraskeva (14. vek) uStaničenju bogata je freskama. Manastir Poganovo, podignut je u poslednjoj deceniji 14. veka, a živopisan stoleće kasnije (1499. g.); freske se ubrajaju među najbolja ostvarenja toga doba. Manastir u selu Temska je iz druge polovine 16. veka; freske iz 1567 i 1654. godine; posebno je vredan monumentalni konak iz 18. veka."